13/9/16

Χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από 4 νέους φορείς

O Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναλύει το σχέδιο της Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από νέους χρηματοδοτικούς φορείς.

Όπως το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) με αρχικό κεφάλαιο 200 εκ. προερχόμενα από το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα και να προσφέρει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως σ’ αυτές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο (startups και easy stage) και έχουν ανάγκη από seed capital για την ανάπτυξή τους.

Επίσης επίκειται μέσα στο Φθινόπωρο η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης) σε αναπτυξιακή τράπεζα με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες υγιείς επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια. Η πρόταση έχει γίνει προς τους θεσμούς και αναμένεται η απάντηση. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα διαχειρίζεται πόρους του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ, των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και υπερεθνικών φορέων όπως είναι η ΕΤΕΠ και η EBRD.

Η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έθεσε από την πρώτη στιγμή ως στόχο τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την εισαγωγή νέων εναλλακτικών προϊόντων στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Έτσι, με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου απελευθερώνεται η ελληνική αγορά για την έκδοση και στη συνέχεια διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων (Corporate Bonds). Ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική θα μπορούν πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών να εκδίδουν και να προσφέρουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά ομόλογα σταθερής απόδοσης (coupons) προς όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Είναι κάτι που η αγορά, οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις, επιθυμούσαν για πολλά χρόνια αλλά μόνο τώρα ανοίγει ο δρόμος για μια νέα δυναμική, όπως πιστεύουμε αγορά, επισημαίνει ο κ. Χ. Γκότσης.

Για τις μικρότερες και κυρίως για τις νεοφυείς, που αδυνατούν λόγω του υψηλού ρίσκου αλλά και του μεγέθους να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση, εισάγουμε με το νόμο που ψηφίστηκε, τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding), σημειώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το Crowdfunding αποτελεί ένα σημαντικό εναλλακτικό εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο, αν εφαρμοσθεί με σύνεση, θα δώσει λύσεις στα σχέδια αλλά και στα όνειρα πολλών νέων επιχειρηματικών με πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.