28/8/16

70.000 αιτήσεις επιχειρήσεων για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό

Το νέο ασφαλιστικό καθώς και οι «φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φοροεπιβάρυνση, οδηγούν εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες σε λύσεις ανάγκης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, πρώτη από τις λύσεις που εξετάζουν οι επιχειρήσεις είναι αυτή της μετεγκατάστασης. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι εκκρεμούν περίπου 65.000-70.000 αιτήσεις για αλλαγή έδρας και μεταφορά της επιχείρησης εκτός της χώρας. Το θέμα αυτό έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προσβλέπει σε ένα σχέδιο ελέγχων μέσα από την επίτευξη διακρατικών συνεργασιών με τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών, θα πραγματοποιείται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με βάση τις εκκαθαριστικές δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ελλείψει ενός μηχανισμού ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο.

Ειδικά για το 2017, έτος σημαντικών ανατροπών στον υπολογισμό των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, θα χρησιμοποιηθεί και το εισόδημα του 2015, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στο δεύτερο εξάμηνο από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το 2016, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμός με τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο.

Από την άλλη, η οριστική εκκαθάριση θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά προβλήματα, γραφειοκρατικά και λογιστικά.

Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν να καταφύγουν στη λύση της μετατροπής της επιχείρησής τους σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ή σε Ανώνυμη Εταιρεία, με τους μετόχους να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να γλιτώσουν τις εισφορές.



Financial & Law:
Ίδρυση - μεταφορά εταιρίας στη Βουλγαρία. Αναλαμβάνουμε υπεύθυνα όλη τη διαδικασία.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642