30/8/15

Ποιοι Έλληνες και γιατί ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα συχνές είναι συζητήσεις που αφορούν στη μετακόμιση ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία, με σκοπό να εκμεταλλευθούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο φόρος εισοδήματος στη γείτονα χώρα ανέρχεται στο 10%.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Επιλέγουν οι Έλληνες επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν την αγορά τη χώρας μας και να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία; Ή μήπως πρόκειται για μία εικόνα, η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω των πιεστικών οικονομικών συνθηκών που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων;

Για το θέμα, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου, Βορείου Ελλάδος, Χρήστο Καζαντζή.

Κινητικότητα στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

«Αυτό το οποίο διαπιστώνεται μετά τα capital controls είναι μία κινητικότητα ως προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κίνησης κεφαλαίων. Διάφορες εταιρείες εισαγωγικού ή άλλου χαρακτήρα λόγω του ότι αδυνατούσαν να παραγγείλουν ή να πληρώσουν παραγγελίες από τους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς τους, κινήθηκαν προς τη γειτονική χώρα προκειμένου να ανοίξουν νέους», αναφέρει ο κύριος Καζαντζής.

«Κάποιοι αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους»

«Όπως αντιλαμβάνεστε όταν το κλίμα αυτό διατηρείται, πολλοί επιχειρηματίες αποφασίζουν σε κάποιες των περιπτώσεων να μεταφέρουν την έδρα τους. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι επειδή το επίκεντρο των περισσότερων εταιρειών -σε ό,τι αφορά το εμπορικό η παραγωγικό τους τμήμα- βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν μετακίνησαν την έδρα τους για λόγους φορολογικούς ή λειτουργικούς. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δημιούργησαν κάποιο υποκατάστημα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μεταφέρθηκαν 60.000 επιχειρήσεις στη Βουλγαρία όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχει μία κινητικότητα σε ότι αφορά τη μετακόμιση εταιρειών στη γείτονα. Αυτό όμως το οποίο καταγράφουμε με βάση τα στοιχεία των βουλγαρικών φορέων, τα οποία προέρχονται από το τραπεζικό σύστημα, είναι ότι κατά την περίοδο της επιβολής των capital controls, 6.000-7.000 επιχειρήσεις άνοιξαν λογαριασμούς και ενδεχομένως να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται σταδιακά εκεί. Δεν αποκλείεται επομένως ότι θα υπάρξει εκροή επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

Κυρίως μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταναστεύουν

Σε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε το προφίλ ελληνικών εταιρειών, οι οποίες επιλέγουν να μεταστεγάσουν την έδρα τους, συζητάμε με τον κύριο Καζαντζή για το εάν πρόκειται για μεγάλες, μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκείνος με τη σειρά του τονίζει ότι είναι λίγες οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν να μετακινηθούν αυτή τη στιγμή.

«Αρκετές από αυτές ξεκίνησαν να φεύγουν στο διάστημα από το 2000 έως το 2003 και κυρίως στο διάστημα 2007-2008. Τότε, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τις δραστηριότητές τους με σκοπό να επεκτείνουν την αγορά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, έχουν φύγει από την Ελλάδα κυρίως μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κύριο μέλημά τους είναι να αποφύγουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους που υπάρχουν αναφορικά με τα capital controls και το επιχειρείν. Επιπλέον, αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται πιθανό κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων και έτσι αποφεύγουν να διατηρούν τις καταθέσεις τους εδώ. Επίσης, οι λόγοι της εξόδου από την Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο φορολογικοί ή σχετίζονται με τη δυσλειτουργία της ελληνικής κρατικής μηχανής σε σχέση με τη φορολογία και τη σύσταση μιας επιχείρησης».

Ποιοι και γιατί ιδρύουν εταιρείες

Εξετάζοντας το διάστημα κατά το οποίο επικρατεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, κάνει λόγο για μοιρασμένο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τη φυγή κι εκείνων που επιλέγουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ξένη χώρα. «Ευτυχώς δεν μιλάμε για έναν προορισμό, ο οποίος βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα. Στόχος ενός Έλληνα επιχειρηματία είναι να έχει άμεση πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Επομένως, ό,τι παράγει ένας επιχειρηματίας, το προσφέρει και στην Ελλάδα. Έτσι, ένα σημαντικό μερίδιο της οικονομίας μας παραμένει αντίθετο παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις. Αυτό που χάνουμε όμως είναι εισφορές, τις οποίες θα μπορούσε να λαμβάνει το ελληνικό κράτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης μετακινήθηκαν αρκετές εταιρείες. Άλλες με σκοπό τη μετεγκατάσταση, άλλες με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και άλλες αποκλειστικά για να στήσουν μία εταιρεία, η οποία θα τους βοηθούσε να αποφύγουν τη φορολογική επιβάρυνση ή να μεταβιβάσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους, αποκρύπτοντας ένα φορολογικά τεκμήρια».

15.000 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, γύρω στις 7.000 νέες μετά το ξέσπασμα της κρίσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος έως το 2010 δραστηριοποιούνταν 8000-9000 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία. Πολλές από αυτές - περίπου 2.000 - κατά την τελευταία πενταετία, από το 2010 έως και σήμερα, εγκατέλειψαν τη Βουλγαρία με προορισμό άλλες χώρες του εξωτερικού. Από το ξέσπασμα της κρίσης - το 2010 - και ύστερα, επαναδημιουργήθηκαν περίπου 6.000 – 7.000 επιχειρήσεις. Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα αυτή τη στιγμή, υπολογίζονται στις 15.000.

60.000 τραπεζικοί λογαριασμοί ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία

Όταν η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη συνολικά στοιχεία που αφορούν την περίοδο από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έως και σήμερα, απαντάει ότι : «Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα των πέντε τελευταίων ετών δημιουργήθηκαν εταιρικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στη Βουλγαρία, οι οποίοι φτάνουν τις 60.000. Δεν είναι μυστικό, ότι κάθε εταιρεία εκτός από την χώρα στην οποία εδρεύει, έχει δικαίωμα να ανοίξει λογαριασμό και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».

«Καλό είναι πάντως να αντιληφθούμε, ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που ξεκίνησε και οξύνθηκε η τραπεζική κρίση, ήταν πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί, δεδομένων των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων λόγω των υφιστάμενων περιορισμών», εξηγεί ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου.

Το 11% του βουλγαρικού εργατικού δυναμικού εργάζεται σε ελληνικές επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό των ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία ο Παναγιώτης Κουτσίκος επισημαίνει ότι αποτελείται κυρίως από Βούλγαρους πολίτες. «Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι κυρίως διευθύνοντες σύμβουλοι ή οικονομικοί διευθυντές, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εκεί. Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά στοιχεία, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας το 11% του δυναμικού της Βουλγαρίας εργάζεται σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Ίδρυση επιχείρησης σε 48 ώρες

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βουλγαρία διαθέτει άρτια οργανωμένες δομές και κάποιος ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει μία επιχείρηση εκεί, μπορεί να το πετύχει μέσα σε 48 ώρες», σημειώνει.

Χαμηλή φορολογία εισοδήματος στη γειτονική χώρα

Αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς, εξηγεί ότι η φορολογία εισοδήματος ανέρχεται σε ποσοστό 10%, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική την φορολογική κλίμακα της γειτονικής χώρας. Ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 19%, για τα εμπορεύματα τα οποία διακινούνται εντός Βουλγαρίας, ενώ τα εξαγόμενα προϊόντα δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα.

Ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού έχουν ευνοϊκότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Διατηρούν ήδη ένα όνομα στην αγορά. Έτσι, ένα δάνειο, το οποίο δύσκολα θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα, εκεί μπορούν να το κερδίσουν και πιο εύκολα και με ευνοϊκότερους όρους.

Ποιοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα

Κατά τον κύριο Νικολακόπουλο οι κλάδοι, οι οποίοι επιλέγουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εντάσσονται κυρίως τον τομέα των κατασκευών. Οι εταιρείες αυτές έχουν παγώσει τις δραστηριότητές τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι ζημιογόνες σε έναν όμιλο, τίθενται υπό αδράνεια και εκκαθαρίζονται. «Κάποιες άλλες εταιρείες, εξαγωγικού ενδιαφέροντος για παράδειγμα, δημιουργούνται και πάλι στο εξωτερικό, ανήκουν στον ίδιο όμιλο ,χωρίς να μεταφέρουν τα βάρη της προηγούμενης διαχείρισης», λέει ο δικηγόρος.

Φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα για όσους δεν φορολογούνται στη Βουλγαρία

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν περιουσία και στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι παρότι έχουν την εταιρεία τους στη Βουλγαρία, να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και στην Ελλάδα. Επομένως θα πρέπει να δηλώσει και τα εισοδήματα που αποκομίζει στο εξωτερικό και αν δεν φορολογούνται εκεί, θα φορολογηθούν εδώ.

(Πηγή: newsbeast.gr)


Financial & Law:
Ίδρυση - μεταφορά εταιρίας στη Βουλγαρία. Αναλαμβάνουμε υπεύθυνα όλη τη διαδικασία.

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642