31/7/15

Leader: Ενισχύσεις έως 60% για επενδύσεις σε 378 χωριά

Eυκαιρίες για επενδύσεις µε κοινοτική χρηµατοδότηση στην περιφέρεια και συγκεκριµένα σε 378 χωριά της χώρας φέρνουν τοπικά προγράµµατα Leader.

Οι ενισχύσεις σε όσους θέλουν να κάνουν µπίζνες... στην επαρχία ανέρχονται µέχρι και το 60% του ύψους των δαπανών και το ανώτατο ποσό επενδύσεων για να λάβουν το προαναφερόµενο ποσοστό επιδότησης φτάνει ακόµη και τις 600.000 ευρώ.

Τα µεγέθη αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από το είδος της επένδυσης που οι υποψήφιοι θα επιλέξουν.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φυσικά πρόσωπα, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και µικροί επιχειρηµατίες που είτε θέλουν να ασκήσουν µία νέα δραστηριότητα ή να εκσυγχρονίσουν την ήδη υπάρχουσα εταιρεία τους.

Ο αριθμός των χωριών ανά νομό όπου είναι ανοικτά τα Leader και οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των προτάσεων είναι:

• Στις 7 Αυγούστου για τις δράσεις που αφορούν 59 χωριά των Τρικάλων.

• Στις 3 Αυγούστου για το πρόγραμμα στο οποίο εμπίπτουν 58 χωριά της Θεσσαλονίκης.

• Στις 7 Αυγούστου για τις επενδύσεις που θα προταθούν σε 35 χωριά του Κιλκίς.

• Στις 17 Αυγούστου για τις προτάσεις που θα υποβληθούν για δραστηριότητες σε 103 χωριά της Λάρισας.

• Στις 31 Αυγούστου για το τοπικό πρόγραμμα που καλύπτει 123 χωριά της Ροδόπης.

Αναλυτικά οι δράσεις που ενισχύονται είναι:

• Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων.

Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβείων, οινοποιείων, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Χρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών.

• Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων.

Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.

Επέκταση
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής.

Η δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Οι παρεμβάσεις δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο), χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.

• Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση.

Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών όπως χυλοπίτες τραχανάδες κ.λπ.

• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής-υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

Εγκαταστάσεις
Οι δαπάνες που επιδοτούνται

Οι δαπάνες που καλύπτονται είναι οι εξής:

• Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών εργασιών, ηλεκτρο­μηχανολογικών εργασιών, θέρμανσης κ.λπ.

• Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λει­τουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορ­φώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφρά­ξεις, φωτισμός, φυτεύσεις κ.λπ.

• Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλι­σμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαμβά­νονται οι δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης (ο μηχανολογικός εξοπλισμός που προμηθεύεται ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι καινούργιος και αμεταχείριστος. Για τον σκοπό αυτό μαζί με το παραστατικό αγοράς θα πρέπει να προσκομιστεί σχετική βεβαίωση από τον κατασκευαστή ή τον προ• ηθευτή όπου να αναγράφεται ρητά ο σχετικός αριθμός παραστατικού, ο τύπος του εξοπλισμού και ο σειριακός αριθμός του μηχανήματος, ή τα στοιχεία αυτά να αναγράφονται στο παραστατικό).

• Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης.

• Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δα­πάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κ.λπ. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συ­νολικού κόστους της επένδυσης.

• Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του Διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού κόστους.

• Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επι­χείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.), στην περί­πτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης.

• Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιο­τικών σημάτων καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλ­λονται από τους δικαιούχους σε αναγνωρισμένους από τα αρμόδια εθνικά όργανα οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών και σε ποσοστό μέχρι 3% του συνολικού κόστους.

• Δαπάνες εγκατάστασης ΑΠΕ.

• Κόστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης LEADER.

Πού θα απευθυνθείτε:

Αναπτυξιακή Ροδόπης Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα - Κ.Αντωνιάδη, Κομοτηνή. Τηλ.: 2531034071-2 www.anro.gr

Αναπτυξιακή Κιλκίς Διεύθυνση: Σόλωνος 13, Κιλκίς Τηλ: 23410 25305, 23410 29384 & 23410 29385 www.anki.gr

Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Ελασσόνα - Κεντρικά Γραφεία: Δ. Βλαχοδήμου 1, Ελασσόνα Τηλ: 24930 25047, 24222 Λάρισα (Παράρτημα): Σωκράτους 111, Λάρισα Τηλ: 2410 284824, 284696 www.aenol.gr

ΚΕΝΑΚΑΠ Τρικάλων Δ/νση: Ιωαννίνων 84, Καλαμπάκα τηλ. 24320-25370 & 75250, Φαξ: 24320-25343, email: kenakap@kenakap.gr Ιστοσελίδα : www.kenakap.gr

Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη Πλούτωνος 27, Τηλ.: 2310.412050, 2310.80105 www.aneth.gr

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642