6/9/14

Πώς να ξεκινήσετε μια startup στον ελεύθερο χρόνο σας

Σήμερα, η επιχειρηματικότητα είναι της μόδας, κι εσείς θέλετε να εμπλακείτε. Αλλά ίσως όχι …ολόκληρος. Ίσως έχετε ήδη μια πρωινή δουλειά, κι ίσως αυτή είναι μια δουλειά που αγαπάτε. Ή μπορεί να μην φιλοδοξείτε να φτιάξετε το επόμενο Facebook, αλλά απλώς να έχετε μια ιδέα και να θέλετε να δείτε αν δουλεύει.

Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν τον εαυτό σας; Αν ναι, έχω καλά νέα. Το να έχετε μια δουλειά δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι δεν μπορείτε να βουτήξετε στα βαθιά νερά της επιχειρηματικότητας. Ιδού πώς μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο:

1. Επιλέξτε το πρότζεκτ σας
Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε μια ιδέα γύρω από το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλετε να ενεργοποιηθείτε επιχειρηματικά. Ό,τι κι αν είναι αυτό, π.χ. να εκδώσετε ένα e-book ή να προσφέρετε υπηρεσίες συμβούλων, το κλειδί είναι να επιλέξτε ένα μόνο πρότζεκτ, ένα μόνο πεδίο. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, και όσα περισσότερα προσπαθήσετε να χωρέσετε σ’ αυτόν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τα καταφέρετε.

2. Επιλέξτε συμβούλους
Η λήψη αποφάσεων γύρω από μια νέα επιχειρηματική ιδέα μπορεί να συνιστά πρόκληση. Μην λειτουργείτε στο κενό. Επιλέξτε τρεις-τέσσερις ανθρώπους, το επιχειρηματικό κριτήριο των οποίων εμπιστεύεστε. Αυτοί μπορεί να είναι συνάδερφοι σας, πρώην συμμαθητές, συγγενείς ή φίλοι, οι οποίοι μπορούν να σας προσφέρουν ανατροφοδότηση, εξειδικευμένες γνώσεις ή καθοδήγηση. Ιδιαίτερα, εστιάστε σε άτομα που νομίζετε ότι θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την ιδέα σας, να ανακαλύψετε κρυφές ευκαιρίες, να εντοπίσετε νέους πελάτες και να προωθήσετε το προϊόν σας. Αν ο κύκλος σας είναι μικρός, μπορείτε να στραφείτε στις υπηρεσίες ενός business coach.

3. Καλύψτε τα γνωστικά σας κενά
Αν ο νέος επιχειρηματικός σας κλάδος διαφέρει από το αντικείμενο της τρέχουσας δουλειάς σας ή απαιτεί δεξιότητες που δεν έχετε εφαρμόσει ποτέ, τότε πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας. «Έχω δουλειά» θα πείτε, «και δεν προλαβαίνω να πάρω ένα MBA ή ένα δίπλωμα στη διαχείριση προϊόντων». Υπάρχουν διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, όπως οι Creative Live, General Assembly και Skillshare, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν ή επί πληρωμή μαθήματα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως το μάρκετινγκ, η φωτογραφία ή το σχέδιο. Ή αλλιώς, μπορείτε να κάνετε μαθήματα με κάποιον ειδικό, μέσω πλατφορμών όπως η Clarity και η PopExpert.

4. Ορίστε στόχους
Αν δεν ορίσετε τους δικούς σας στόχους θα είναι σαν να ξεκινάτε μια κούρσα χωρίς να γνωρίζετε πού τελειώνει. Ο ορισμός στόχων θα σας βοηθήσει να είστε σε θέση να μετράτε την πρόοδο και να εντοπίζετε τις μικρές σας νίκες – ειδικά αν έχετε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Χωρίστε το πρότζεκτ σας σε μικρά μέρη και ορίστε ημερομηνίες ολοκλήρωσης κάθε μέρους.

5. Χρησιμοποιήστε ήδη υπάρχοντα εργαλεία
Αν πρόκειται να πουλήσετε προϊόντα ή να συλλέξετε χρήματα, δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε τον τροχό. Θα δείτε ότι είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες, όπως οι Elance, Etsy, Gumroad και Fiverr για να πουλήσετε προϊόντα, και υπηρεσίες όπως οι Dwolla, PayPal και Square για να ολοκληρώσετε πληρωμές. Μόλις εδραιωθείτε, τότε θα έχετε όλο το χρόνο να αναζητήσετε νέες, δικές σας λύσεις.

(Πηγή: fortunegreece.com)