6/9/14

4 ιδιότητες που χρειάζεστε για να χτίσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Για να πετύχετε, χρειάζεστε κάτι παραπάνω απ’ την απλή επιθυμία να βγάλετε λεφτά ή να είστε αφεντικό του εαυτού σας. Χρειάζεστε συγκεκριμένες ιδιότητες. Ιδού τέσσερις από αυτές, τις οποίες θεωρώ θεμελιώδεις για την επιχειρηματική επιτυχία.

1. Σαφές όραμα
Αυτό είναι το θεμέλιο της δουλειάς σας. Το όραμά σας μπορεί να βασίζεται σε ένα προϊόν, μια υπηρεσία, ή απλά την επιθυμία να επιλύσετε ένα πρόβλημα για τους πελάτες σας. Το «γιατί» της επιχειρηματικής εμπλοκής σας πρέπει να είναι σχετικό με τους ανθρώπους που θα υπηρετείτε.

Γι’ αυτό δεν επαρκεί να θέλετε να είστε ανεξάρτητος -οι πελάτες σας δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Αντίθετα, τους νοιάζει το όραμά σας, που μπορεί να είναι οτιδήποτε- από το να φτιάξετε τον πιο εξελιγμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι να βρείτε έναν γρήγορο τρόπο παράδοσης λουλουδιών σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Και να θυμάστε ότι το όραμά σας μπορεί να αλλάξει, να διευρυνθεί ή να συγκεκριμενοποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά όπως και να ’χει, όταν ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση πρέπει να έχετε ένα όραμα εξαρχής.

2. Ικανότητα λιτής περιγραφής
Αν η επιχειρηματική σας δραστηριότητα είναι απλή, όπως π.χ. το να πουλάτε βιβλία ή να αλλάζετε λάδια σε αυτοκίνητα, τότε είναι εύκολο να την περιγράψετε. Όμως, κάποια προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιο σύνθετα ή αφηρημένα. Οτιδήποτε κι αν κάνετε επιχειρηματικά, πρέπει να είστε σε θέση να το περιγράψετε σε πιθανούς πελάτες, επενδυτές, ή απλώς στους συγγενείς και τους φίλους σας, μέσα σε λίγες μόνο προτάσεις.

Όπως ένας σεναριογράφος προωθεί το σενάριο σε έναν απασχολημένο και σκεπτικό παραγωγό, έτσι και ένας επιχειρηματίας πρέπει να μπορεί να πουλήσει την ιδέα του σε άλλους. Αυτή η ικανότητα δείχνει ότι όχι μόνο γνωρίζετε καλά τη δουλειά σας, αλλά και μπορείτε να πείσετε άλλους για την αξία της, σε γλώσσα απλή και κατανοητή.

3. Επιμονή
Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στην ιστορία απέτυχαν στην πρώτη (ή και δεύτερη, και τρίτη) επιχειρηματική τους προσπάθεια. Κάποια από τα γνωστότερα παραδείγματα είναι ο Χάρλαντ Σάντερς, ιδρυτής των Kentucky Fried Chicken, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Atlantic, ή ακόμα και ο Μπιλ Γκέιτς.

Ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα στην ιστορία να είναι ο Τόμας Έντισον και οι προσπάθειές του να κατασκευάσει τη λάμπα. Η φράση «Δεν έχω αποτύχει. Απλά, βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δουλεύουν» αποδίδεται συχνά σ’ αυτόν. Μακάρι να μην χρειαστεί να είστε τόσο επίμονος όσο ο Έντισον, αλλά η ιδέα είναι η ίδια. Μην αφήσετε την αποτυχία και τα εμπόδια να σας αποτρέψουν από το να προσπαθήσετε ξανά και ξανά, μέχρι να βρείτε τη συνταγή της επιτυχίας.

4. Εστίαση
Αυτή την τελευταία ιδιότητα οι επιχειρηματίες την χρειάζονται άφθονη. Πρέπει να είστε σε θέση να δείτε ένα πρότζεκτ από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωσή του, προσπερνώντας τους περισπασμούς. Πρέπει να μπορείτε να θέτετε προτεραιότητες, να ορίζετε το πρόγραμμά σας και να πετυχαίνετε τις προθεσμίες. Για ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι να ορίζουν τις υποχρεώσεις τους κάποιοι άλλοι, αφεντικά, γονείς, ή καθηγητές, αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή.

Ο καθένας βρίσκει θελκτική την ιδέα της ανεξαρτησίας – θεωρητικά. Αλλά μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε αν είστε αρκετά εστιασμένος ώστε να πετύχετε.

(Πηγή: fortunegreece.com)