11/8/13

Tyrobox: Επιχείρηση τυροκομείου για όλα τα βαλάντια

Σημαντική επενδυτική ευκαιρία για κάθε βαλάντιο, επαγγελματική διέξοδο και μερική καθετοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων προσφέρει η εταιρεία Βelgo Milk, μέσω του καινοτόμου προϊόντος της, tyrobox, που είναι ένα μικρό μεν, αλλά σύγχρονο και πλήρες τυροκομείο σε μέγεθος κοντέινερ, το οποίο παράγει υψηλής ποιότητας φέτα.

Δημιουργός του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προϊόντος του tyrobox είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής και εξοπλισμού κτηνοτροφικών μονάδων Belgo-Milk μηχανικός κ. Αλεν Μόρλε, ο οποίος μιλώντας στο «Κέρδος» για τη νέα αυτή πρωτοβουλία αποκαλύπτει ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από οχηματαγωγό αρμεκτήριο και τυροκομείο στις Αλπεις της Γαλλίας, όπου αφήνουν τα ζώα σε ελεύθερη βοσκή.

ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ

Το ανήσυχο πνεύμα του Βέλγου μηχανικού κατάφερε να προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα τον εξοπλισμό των Γάλλων, δημιουργώντας ένα οικογενειακό τυροκομείο τύπου κοντέινερ, του οποίου την παραγωγή ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες. Ηδη έχει παραδώσει αρκετά τυροκομεία tyrobox, ενώ η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη, όπως επισημαίνει. Θεωρεί ότι το tyrobox δίνει την ευκαιρία στην πλειονότητα των κτηνοτρόφων παραγωγών γάλακτος, με προσιτό κόστος να εγκαταστήσουν μία μικρή και ευέλικτη μονάδα, που προβλέπεται από τις Κοινοτικές Οδηγίες, αντί της κατασκευής ενός οικοδομήματος.

Γνωστοποίησε ότι το tyrobox δυναμικότητας 1.000 λίτρων την ημέρα κοστίζει 60.000 ευρώ, το 500 λίτρων ανέρχεται σε 45.000 ευρώ, ενώ το tyrobox 200 λίτρων κοστίζει μόνο 15.000 ευρώ και μπορεί να το τοποθετήσει ο υποψήφιος τυροκόμος όπου έχει χώρο και όπου θέλει. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι με το tyrobox των 500 λίτρων γάλακτος, παράγει 150 κιλά φέτα ημερησίως, δηλαδή 4.500 τόνους τυρί. Μάλιστα για τους κτηνοτρόφους γνωστοποίησε ότι ανοίγει το leader και μπορούν να επιδοτηθούν από αυτό κατά 50%. Ο κ. Μόρλε επισημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος που η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στην οποία παραδίδει το γάλα του δεν τον πληρώνει συχνά, μπορεί να το αξιοποιήσει μόνος του και να παράγει υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας φέτα. Πιστεύει ότι η φέτα των μικρών τυροκομείων μπορεί να προωθηθεί προς πώληση σε τοπικές αγορές και λαϊκές, ενώ η συντήρησή τους πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους ψηκτικούς χώρους.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η παραγωγή ενός tyrobox σήμερα αναφέρει ότι απαιτεί 20 ημέρες και ήδη έχει παραγγελίες για επτά οικογενειακά τύπου κοντέινερ τυροκομεία. Εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί η ζήτηση είναι σταθερά αυξανόμενη και μάλιστα έχει μία παραγγελία από το εξωτερικό, την Υεμένη. Και ήδη πρέπει να κατασκευάσει άλλα επτά tyrobox για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο η απήχηση που βρήκε το καινοτόμο προϊόν tyrobox στην ελληνική αγορά, ήδη τον έχει βάλει σε σχεδιασμό για να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της Βelgo-Milk στο μέλλον. Βέβαια τη σημερινή εποχή τονίζει ότι είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση από τις τράπεζες γι' αυτό είναι ανοικτός ο ίδιος σε οποιοδήποτε fund θελήσει να επενδύσει στην καινοτόμα ιδέα του.

Οπως αναφέρει, εταιρεία στο εξωτερικό του ζήτησε να αντιπροσωπεύσει την Belgo-Milk στην αγορά του Λονδίνου. Πέραν των κτηνοτρόφων παρέδωσε ένα tyrobox σε επιχειρηματίες διαφορετικού κλάδου στην Κομοτηνή, οι οποίοι αποφάσισαν να επενδύσουν στον τομέα αυτό, απλά για να κερδίσουν. Εκτιμά ότι και αρκετοί άνεργοι, ή ζευγάρια που επιστρέφουν στα χωριά τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω κρίσης, μπορούν να ασχοληθούν με την τυροκόμιση και με την πώληση της φέτας στις λαϊκές αγορές, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας έχει μέλλον.

Νέο project 400.000 ευρώ για την παραγωγή παγολεκανών

Η εταιρεία Belgo-Milk ιδρύθηκε το 1996, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου δημιούργησε τη νέα μονάδα παραγωγής που δραστηριοποιείται στις εξής κατηγορίες: Οικονομικές κτηνοτροφικές μονάδες, συμβατικά κτίρια, αποθήκες, αρμεκτήρια, παγίδες, ταινία τροφής, χαρμανιέρες, σιλό, τυροκομεία, πρόβατα λακόν, ASSAF, Friesland. Επί του παρόντος, θα ξεκινήσει ένα νέο project προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για την παραγωγή παγολεκανών όλων των μεγεθών, 125 λίτρων, 250, 300, 5.000 λίτρων, όπου συλλέγουν το γάλα οι κτηνοτρόφοι. Η παραγωγή αναφέρει ότι θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Στις παγολεκάνες εξηγεί ότι συγκεντρώνει ο παραγωγός το γάλα που αρμέγει, μέχρι να το παραδώσει στη γαλακτοβιομηχανία. Ανταγωνίστρια στο προϊόν αυτό τονίζει ότι είναι η Κίνα, αλλά πιστεύει ότι οι Ελληνες θα αγοράζουν τα ελληνικά προϊόντα, αφού θα έχουν ίδια τιμή με τα κινεζικά.

Ο κ. Μόρλε παραδέχεται ότι με την κρίση ήρθε σε οριακό σημείο η επιχείρησή του, «ίσα βγάλαμε τα έξοδά μας» λέει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι προ κρίσης ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του ήταν 3 εκατ. ευρώ το 2008, ανάλογος ήταν και το 2009, ενώ την επόμενη τριετία έπεσε στα 300.000 ευρώ. Για εφέτος εκτιμά ότι θα εκτοξευθούν οι πωλήσεις, λόγω του tyrobox.

Για το αν είναι εκσυγχρονισμένες οι κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μόνο το 15%, γιατί οι υπόλοιποι έχουν μία νοοτροπία διαφορετική, που παραπέμπει στις συνήθειες του πατέρα τους και λίγο καθυστερούν να προσαρμοστούν στην ορθολογική οργάνωση. Επίσης από τα όσα είδε και βίωσε ο Βέλγος κ. Μόρλε στην Ελλάδα που βρίσκεται από το 1982 στη Θεσσαλονίκη είπε ότι θαυμάζει αυτό που λένε εδώ ότι αν και «ο νόμος το απαγορεύει, θα έχει κάποιο παραθυράκι». Αυτό στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, σχολιάζει. Βέβαια και ο ίδιος παραδέχεται ότι αν και ο νόμος δεν έχει πρόβλεψη για τροχοτυροκομία, πιστεύει ότι στο μέλλον θα καταφέρει τελικά να δημιουργήσει το TυροΒox με ρόδες - τύπου φορτηγό τυροκομείο. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα είναι βέβαιος ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, θα καταφέρει όσες δυσκολίες και να υπάρχουν να τις ξεπεράσει».






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: