9/3/13

Πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ωφεληθούν από την πλατφόρμα ProGreece

Εδώ και μερικές μέρες μπορείτε να βρείτε στο Ίντερνετ την ιστοσελίδα www.pro-greece.com, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που διευκολύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους επαγγελματίες να έρθουν σε επαφή με γερμανικές επιχειρήσεις και να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Η πλατφόρμα αυτή, «Produce in Greece – Render Services from Greece», μπήκε σε λειτουργία στις 18 Φεβρουαρίου και ήταν μια πρωτοβουλία του γερμανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο, το ΕΒΕΘ, τον ΣΒΒΕ, το ΣΕΒΕ, το Σύλλογο Ελλήνων Μεταναστών και Ομογενών από τη Γερμανία, την Ένωση Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης καθώς και την εταιρία Mediascape.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα ProGreece; Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις δυνατότητες που έχουν, είτε προϊόντα που είναι σε θέση να εξάγουν, είτε υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν από την έδρα τους. Οι γερμανικές επιχειρήσεις, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα να ανταποκριθούν άμεσα στις παραγγελίες τους, μπορούν να βρουν τις επιχειρήσεις που τους ταιριάζουν στην Ελλάδα και να αναθέσουν βραχυπρόθεσμα ένα μέρος της παραγωγής σε αυτές. Φέρνει ουσιαστικά σε επαφή την προσφορά και την ζήτηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στο www.pro-greece.com, γράφονται μέλη και ανεβάζουν το εταιρικό τους προφίλ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν ποιες δυνατότητες έχουν και τι προϊόντα ή υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν, ενώ οι γερμανικές τι ακριβώς χρειάζονται, ενδεχομένως και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ζητούν.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες της νέας πλατφόρμας ο γερμανός πρόξενος, Β. Χέλσερ-Ομπερμάιερ επισήμανε ότι : "Επισκεπτόμενοι πολλές ελληνικές μονάδες συνειδητοποιήσαμε ότι εξαιτίας της κρίσης οι μηχανές τους δε δουλεύουν στο φουλ και έχουν πολλά περιθώρια να αυξήσουν την παραγωγή. Επίσης συναντήσαμε καλά καταρτισμένους μηχανικούς και άλλους τεχνίτες, πολλοί από τους οποίους μιλούν και γερμανικά. Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους και σε στενή συνεργασία με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς οι δυνατότητες αυτές θα γίνουν γνωστές στη γερμανική πλευρά. Τον περσινό Νοέμβριο καταλήξαμε στην ιδέα της πλατφόρμας και την παρουσιάσαμε σε όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη η Mediascape και την υλοποίησε. Στις 18 Φεβρουαρίου την παρουσιάσαμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης – και την ανεβάσαμε στο Ίντερνετ." και συμπληρώνει : "Το προξενείο, η πρεσβεία και η γερμανική κυβέρνηση προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν στις περιπτώσεις που η ελληνική πλευρά επιθυμεί κάποια βοήθεια. Με το DGV (σ.σ. το συμβούλιο συνεργασίας, που στην Ελλάδα συνδέεται με τον Γιόαχιμ Φούχτελ) ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δήμων. Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να διατηρήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει νέες. Είναι και για μας ιδιαίτερα σημαντικό να μη φεύγουν οι καταρτισμένοι εργαζόμενοι από τη χώρα, επειδή δεν έχουν άλλη διέξοδο, και θέλουμε να προτείνουμε μια εναλλακτική λύση στη μετανάστευση ειδικευμένου προσωπικού προς τη Γερμανία. Η ιδέα είναι να συμβάλει η ProGreece σε συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων και στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την προσέλευση γερμανικών επενδύσεων ή πιθανών Joint- Ventures.

Σημειώνεται ότι η ιδέα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει ένα δίκτυο γερμανόφωνων θεσμών. Το 95% των «γκασταρμπάιτερ» στη Γερμανία ξεκίνησαν από τη Βόρεια Ελλάδα και μετά την επιστροφή πολλών από αυτούς υπάρχει στην περιοχή μια πιο στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Βεβαίως, η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και όλη τη Γερμανία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: