26/1/12

Πώς τρεις άνεργοι τόλμησαν και νίκησαν την κρίση

Δύο πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ένας εργολάβος δημοσίων έργων, αφού έζησαν στο πετσί τους την ανεργία, αποφάσισαν να κάνουν μαζί το επόμενο επαγγελματικό βήμα που αποδείχθηκε "σωτήριο" για την επιβίωσή τους.

Οι αποζημιώσεις που έλαβαν, ο πρώην πιλότος Στάθης Ζαγορίτης και ο πρώην ιπτάμενος φροντιστής Γιώργος Κιρμιζόγλου, με τη μορφή ομολόγων από το ελληνικό κράτος χρησιμοποιήθηκαν ως αρχικό κεφάλαιο. Μάλιστα το εγχείρημα ξεκίνησε με ζημιά 20% μιας και τα ομόλογα ρευστοποιήθηκαν πριν από τη λήξη τους.

Με κεφάλαιο 150.000 ευρώ οι δύο πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ο πρώην εργολάβος Νίκος Καλλιγάς δημιούργησαν ένα παραδοσιακό σουβλατζίδικο στη Γλυφάδα με την επωνυμία "πιάτσα καλαμάκι" που σπάει ταμεία.

Η νέα "πτήση"
Το όνειρο μιας επιχείρησης που στριφογύριζε στη σκέψη τους τα τελευταία 15 χρόνια έγινε πράξη και η καλύτερη πτήση για τους τρεις φίλους και μέχρι πρότινος ανέργους είχε ξεκινήσει.

Η κ. Ερμίνα Βασιλειάδου είναι ο "αρχιτέκτονας" της επιτυχίας αφού με τη δική της βοήθεια στήθηκε στην οδό Φοίβης 15 στη Γλυφάδα (μάλιστα Φοίβη είναι το όνομα της μικρής κόρης του Γιώργου), το "πιάτσα καλαμάκι". Το σουβλατζίδικο έκανε ντεμπούτο πριν από 15 μήνες και μέρα με τη μέρα η πελατεία αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Γιώργος Κιρμιζόγλου υποστηρίζει ότι η επιτυχία οφείλεται στον σεβασμό που έδειξαν στην παράδοση, στην ποιότητα και στη χαμηλή τιμή. Προσφέρουν το παραδοσιακό καλαμάκι στην τιμή των 1,30 ευρώ το ένα μετά την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% (μέχρι πρότινος η τιμή ήταν 1,20 ευρώ), όταν "στα μαγαζιά της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες και φθάνουν μέχρι το 1,70 ευρώ".

Κρατάει το ταμείο
"Στο κάθε καλαμάκι, λέει ο κ. Κιρμιζόγλου βάζουμε 100 γραμμάρια κρέατος άριστης ποιότητας όταν ο ανταγωνισμός βάζει 80 γραμμάρια".

Ο Νίκος Καλλιγάς κρατάει το ταμείο και ελέγχει τα έσοδα και έξοδα. Υποστηρίζει ότι η επιχείρηση έχει επιτυχία διότι σέβεται τα χρήματα που δίνει ο κάθε πελάτης.

Το "πιάτσα καλαμάκι" είναι ανοικτό από τις 12 το πρωί μέχρι τις 4 το πρωί της επόμενης μέρας. Σερβίρει καλαμάκι και μπιφτέκι, ενώ διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες.

Αγκαλιάστηκε απο τους ανώνυμους και τους επώνυμους. Ανθρωποι του θεάτρου, της τηλεόρασης, της πολιτικής και του ποδοσφαίρου δίνουν το "παρών", ενώ οι παπαράτσι κάνουν παρέλαση κάθε βράδυ από το μαγαζί".Το κύριο χαρακτηριστικό του καταστήματος είναι ότι το σερβίρισμα γίνεται με τη σέσουλα που πρωτοχρησιμοποίησαν οι μπακάληδες της δεκαετίας του '50.

Για συνεργασία
Εχουν προτάσεις από Λονδίνο και Μιλάνο

Ζητήσαμε μία συμβουλή απο τον επιχειρηματία, πλέον, κ. Κιρμιζόγλου και τη δική του πρόταση για τους νέους που φιλοδοξούν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ο πρώην φροντιστής της Ολυμπιακής συστήνει στους υποψήφιους επενδυτές να φροντίσουν να παρουσιάσουν στους καταναλωτές μια παλιά ιδέα σε μια νέα συσκευασία προσαρμοσμένη στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, ώστε το προϊόν που θα προσφέρουν να είναι σε θέση να... πάρει τα ψιλά από τις τσέπες τους.

Ο πιλότος Στάθης Ζαγορίτης δεν... πετάει στα σύννεφα. Χαίρεται για την επιτυχία της επιχείρησης, για το γεγονός ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες, για τους νεους ανθρώπους που έχει γνωρίσει, αλλά πιο πολύ τον ικανοποιεί όταν τον ευχαριστούν γι' αυτό που προσφέρει.

Ο τρίτος της παρέας, ο Νίκος Καλλιγάς χαίρεται για το σήμερα και αυτό που κατάφεραν να δημιουργήσουν. Για την προηγούμενη ενασχόλησή του δεν θέλει να μιλάει και κυρίως να θυμάται, αφού "τα φέσια από δήμαρχος της Αττικής είναι μεγάλα".

Τα επιχειρηματικά όνειρα των τριών φίλων δεν σταμάτησαν στο μαγαζί της Γλυφάδας και προχώρησαν στο επόμενο βήμα που ήταν η δημιουργία ενός νέου καταστήματος στη Βουλιαγμένη.

Η κ. Ερμίνα Βασιλειάδου έχει τον πρώτο λόγο στη δημιουργία και του επόμενου καταστήματος στη Βάρκιζα, το οποίο γίνεται με την ίδια μαγιά.

Η επιτυχία του "πιάτσα καλαμάκι" έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, αφού οι τρεις επιχειρηματίες έχουν δεχθεί προτάσεις από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο και το Μιλάνο. Τους ζητούν να μεταφέρουν την ιδέα στο εξωτερικό και να στήσουν μαζί το ίδιο μαγαζί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

(Πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: